Typy outdoorových vařičů
Na začátek je určitě dobré se v nabídce vařičů trochu zorientovat. A tím nejdůležitějším, co se outdoorových vařičů týká, je palivo, které pro jejich provoz potřebujete. Variant je několik, my se tady zaměříme na ty dvě nejvíce mainstreamové: plynové vařiče a benzinové vařiče.
Plynový vařič
Plynovým vařičem nazýváme souhrnně ty, které jako palivo používají v kartuších stlačený (zkapalněný) mix propan-butanu, případně isobutanu (ve směsích může být rozdíl, spíše nepatrný, ale ty s isobutanem lépe fungují v zimě). Plynový outdoorový vařič má hned několik výhod, ale samozřejmě se najdou i nějaké nevýhody.
+ Velmi nízká hmotnost (samotný hořák váží často méně než 100 g) a skvělá skladnost
+ Jednoduchost a bezúdržbovost
+ Plynulá regulace plamene
+ Nízké pořizovací náklady
- Horší výkon v nízkých teplotách (na sněhu)
- Cenově dražší provoz (kartuše něco stojí)
- Kartuše neseženete všude
Benzínový vařič
Benzinovým vařičem v podstatě můžeme nazvat cokoliv, co spaluje tekuté palivo (i když tady opatrně, i plynový vařič v podstatě spaluje "zkapalněný plyn" a vlastně naopak, i benzinový vařič, aby dobře hořel, spaluje těkající zahřáté plyny z tekutého paliva). Palivem zde může být benzín, a to jak technický, tak například i ten od benzinové pumpy. Použít můžete i kerosin, naftu... zkrátka téměř cokoliv, co teče a hoří. Jen musíte dbát toho, jak velkou trysku používáte, protože (na rozdíl od plynu), tekutá paliva jsou v hodně rozdílných kvalitách a při spalování mohou trysku zanášet. Ale teď v bodech k výhodám a nevýhodám benzinového vařiče:
+ Spaluje témeř cokoliv, co hoří a teče
+ Skvěle hoří v téměř jakýchkoliv podmínkách, a to i v mraze
+ Palivo je levné a dostupné téměř kdekoliv
- Je těžší a objemnější
- Při spalování vznikají "saze", špiní se
- Náročnější údržba a vyšší pořizovací náklady
- Chybí krásně plynulá kontrola plamene
Jak tedy vybrat?
Kam budu jezdit?
Jednoznačně je potřeba položit si několik základních otázek. Tou první je KAM BUDU JEZDIT. Pokud se budete pohybovat primárně po Evropě nebo ve vyspělých (nebo turistiky populárních) zemích, není problém zabalit jen malý a lehoučký plynový vařič. Kartuše se v těchto destinacích dají sehnat téměř vždy. Pokud se ovšem chystáte do exotičtějších, nebo jinak odlehlých destinací (Asie, Aljaška, země třetího světa), bude jistější sáhnout po vařiči benzinovém. Jednoznačně hlavně kvůli dostupnosti paliva.
V jakých podmínkách budu vařit?
Další zásadní otázkou jsou podmínky, ve kterých se budete nejčastěji pohybovat. Benzinový vařič bez obtíží hoří i v třeskutých mrazech, plynový naopak v nízkých teplotách svůj výkon ztrácí. Děje se to primárně kvůli ochlazování kartuše při spalování plynu, kdy v kartuši navíc klesá tlak a plynu se tak nechce z kartuše ven. V ten moment nezbývá než kartuši zahřívat - buď ji před vařením uchovávat ve spacáku nebo pod bundou, případně ji při vaření držet v ruce (což je dost nepohodlné a nepříjemné), nebo celou kartuši postavit do teplé vody. To funguje skvěle.
Tak jako tak, pokud víte, že budete často jezdit na sníh, volte benzinový vařič. Nebo alespoň zvolte variantu plynového vařiče, který má kartuši našroubovanou na hadičce mimo hořák a je možné ji otočit vzhůru nohama. Pak pomáhá gravitace.
Kolik to stojí?
Cena je asi poslední rozhodovací faktor. A opět je to dvousečná věc. Plynový vařič je na pořízení výrazně levnější (stokoruny versus tisíce). Na provoz jsou pak ale kartuše dražší než benzín. Položte si tato fakta na misky vah k dalším argumentům :)
Vařiče pod drobnohledem
Ještě ale nekončíme! Teď se ještě pojďme podívat na to, jaké konkrétní typy vařičů najdete a jaký tedy doopravdy zvolit. Protože i plynové i benzinové vařiče můžeme ještě trošičku diferenciovat a vybrat tak to nejvíce se hodící řešení pro každou aktivitu, kterou děláte.
Klasický plynový vařič
Malinký hořák, nízká hmotnost. Přihoďte kartuši, lehoučké nádobí a máte ideální spojení na turistiku, treking, thru-hiking... nebo třeba pro lezce, co si chtějí v moka konvičce udělat pod skalami kávu.
Nízké pořizovací náklady, nízká hmotnost, jednoduchost použití. To jsou přednosti tohoto řešení.
Varný systém
Pokud jste vyznavači fast&light stylu, nebo se často pohybujete ve vysokých horách a věnujete se horolezectví, alpinismu a podobně, určitě oceníte takzvané varné systémy - kdy kartuši, vařič i nádobu spojíte v jeden celek. Vaření v těchto systémech je rychlé a efektivní na spotřebu plynu - hodí se tedy primárně na rychlé ohřátí vody, kterou pak nalijete ideálně do pytlíku s lyofilizovanou expediční stravou.
Plynový vařič s volně stojící kartuší
Tohle je trochu specifická záležitost, ale rozhodně praktická. Je to dobré řešení na zimu, kdy můžete otočit kartuši vzhůru nohama a dostat tak z ní i poslední zbytky plynu. Zároveň je takový vařič dobře stabilní. Pořizovací cena bude lehce vyšší, hmotnost taky, ale opravdu jen minimálně.
Benzinový vařič i obojživelník
Benzinový vařič je nezničitelná záležitost, dokáže spálit téměř cokoliv a vaří i v těch nejhorších klimatických podmínkách. Stačí v něm vyměnit trysku. Pro expedice nebo dlouhé cesty do málo dostupných oblastí ideální záležitost. Pokud ale chcete opravdového univerzála, můžete sáhnout po vařiči, který umí spalovat jak benzín, tak plyn. Dva nebo tři takové máme od značky Primus.